تجهیزات مرغداری خانگی بسیار کم هزینه تر از مرغداری صنعتی است. در وهله ی اول داشتن فضای کافی و مناسب برای پرورش مرغ بسیار مهم است. در صورت نداشتن فضای مناسب، وقت و سرمایه ی شما هدر خواهد رفت. بطور کلی مرغداری خانگی نیازی به تجهیزات و ماشین آلات صنعتی ندارد و به نسبت روش صنعتی کم هزینه تر است. اما برخی تجهیزات حتی برای مرغداری خانگی نیز لازم و ضروری هستند.
معمولا برای راه اندازی مرغداری خانگی از مرغ های بومی استفاده می شوند که در مقایسه با مرغ های صنعتی تفاوت هایی دارند. این تفاوت ها عبارتند از :
- مرغ های بومی به نسبت مرغ های صنعتی در مقابل سرما و گرما مقاوم تر هستند.
- مرغ های بومی به نسبت مرغ های صنعتی در برابر بیماری ها نیز مقاوم تر هستند.
- مرغ های بومی بخش اعظمی از خوراک خود را از طریق چرا پیدا می کنند.
- مرغ های بومی به نسبت مرغ های صنعتی رشد کند تری دارند بنابراین بیشتر برای تخمگذاری از آنها نگهداری می شود.
تجهیزات مرغداری خانگی کدامند ؟
تجهیزات مرغداری خانگی شامل موارد زیر می باشد :
- دانخوری و آبخوری
- سیستم گرمایشی و سرمایشی
- سیستم تهویه و هواکش
* دانخوری و آبخوری : برای جوجه های یک تا چند هفته لازم است از دانخوری و آبخوری دستی استفاده شود. زیرا به دلیل جثه کوچکشان توانایی تغذیه اتوماتیک را ندارند. بعد از گذشت چند هفته (از هفته دوم به بعد) می توان دانخوری و آبخوری دستی را به اتوماتیک تبدیل کرد.
* سیستم گرمایشی و سرمایشی : جوجه های یک روزه باید در دمایی بین 34 الی 35 درجه نگهداری شوند. هرچقدر جوجه بزرگ تر می شود ( 3 تا 4 ) روز بعد به تدریج دما را کاهش داده و به 25 درجه رسانده می شود. بطور کلی برای گرمایش جوجه ها از لامپ های مادون قرمز استفاده می شود که خاصیت میکروب کشی نیز دارند. در زمان بلوغ جوجه ها دما تا 20 درجه کاهش پیدا می کند. در روزهای سرد فصول پاییز و زمستان، فضای نگهداری جوجه ها باید مجهز به سیستم گرمایشی باشد. در مقابل در روزهای گرم سال نیز فضای مورد نظر باید توسط سیستم های سرمایشی مانند : کولر آبی خنک گردد.
* سیستم تهویه و هواکش : یکی دیگر از تجهیزات مرغداری خانگی سیستم تهویه هوا است. فضولات مرغ بسیار بدبو است که در صورت تماس با هوای مرطوب، گاز آمونیاک منتشر می کند. این گاز علاوه بر بدبو بودنش، برای سیستم تنفسی نیز مضر است و در صورت عدم تهویه، موجب خفگی می شود. بنابراین داشتن سیستم تهویه مطبوع بسیار لازم و ضروری است.
تجهیزات مرغداری خانگی (دستگاه جوجه کشی)
تجهیزات مرغداری خانگی همانطور که گفته شد بسیار کم هزینه است. یکی از پرکاربردترین تجهیزات در مرغداری، دستگاه جوجه کشی است. این دستگاه این امکان را فراهم می کند تا پرورش دهنده خیلی زودتر به سوددهی برسد و روند کار تسریع پیدا کند. این کار نیاز به آگاهی و تجربه دارد در غیر این صورت پرورش دهنده متضرر خواهد شد.
سایر تجهیزات
از دیگر تجهیزات مرغداری خانگی می توان به سیستم روشنایی و لانه تخمگذاری نیز اشاره کرد. روشنایی فضای پرورشگاه را با لامپ های معمولی می توان تامین کرد. بهتر است برای تنظیم و کنترل دمای داخل سالن از دماسنج استفاده شود. این کار تلفات را کم کرده و سبب صرفه جویی در مصرف انرژی می شود. یکی از دلایل اهمیت تنظیم دما در سالن به دلیل این است که مرغ ها در گرمای زیاد دچار (استرس گرمایی) می شوند و تخم نمیگذارند. لانه تخمگذاری نیز از تجهیزاتی است که به ازاء هر 4 الی 5 مرغ باید 1 عدد در نظر گرفته شود.
جمع بندی
مرغداری خانگی روشی کم هزینه بوده که سودآوری خوبی را به دنبال دارد به شرط آنکه از اصول نگهداری از مرغ ها اطلاعات دقیقی در دست باشد. بطور کلی تجهیزات مورد نیاز برای مرغداری خانگی عبارتد از : دانخوری و آبخوری، سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم تهویه و هواکش.
رطوبت برای پرورش جوجه ها باید بین 40 الی 60 درجه باشد زیرا جوجه زمانی که از دستگاه خارج می شود به (رطوبت 80% )دستگاه عادت کرده است. بنابراین اگر رطوبت یک مرتبه افت کند به سلامت جوجه آسیب وارد می شود.