دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ

یکی از مشکلات نگهداری مرغ های تخمگذار برای بهره برداری، نازک شدن پوسته تخم مرغ است که می تواند بر اثر عوامل مختلف رخ دهد. دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند که عبارت اند از عوامل فیزیولوژیک، عوامل مربوط به مدیریت مرغداری و عوامل تغذیه ایی. هرکدام از این عوامل نیز در نوع خود تقسیم بندی های مختلفی دارند. ما در این مقاله به بررسی دلایل و عواملی که موجب نازک شدن پوسته در تخم مرغ می گردد، می پردازیم.

دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ

از مهم ترین دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ که مربوط به عوامل فیزیولوژیک است، می توان به تداوم در تولید تخم مرغ اشاره کرد. مرغ ها به طور مداوم برای مدت طولانی تخم می گذارند. این امر می تواند منجر به کاهش عملکرد فیزیولوژیکی در تولید تخم شود و اغلب پوسته تخم مرغ را نازک تر می کند. یا تخم مرغ هایی با پوسته نرم تولید می کند .دراین مقاله سعی براین داریم که به بررسی مهم ترین دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ بپردازیم .امیدواریم که این مقاله مفید واقع شود.

عوامل ژنتیکی نیز از دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ است. مرغ های نژاد­های مختلف هر کدام تخم مرغی با ضخامت های مختلف تولید می کنند. زمان تخم گذاری از دیگر عوامل موثر فیزیولوژیکی است که می تواند نقش زیادی در نازک شدن پوسته تخم مرغ داشته باشد. مزارع عمومی مرغ حدود ساعت 8 صبح تغذیه می شوند. در طول روز غلظت کلسیم خون بالاست و ترشح کلسیم مرغ های تخمگذار در زمان تخم گذاری کافی است. بنابراین، پوسته تخم مرغ تولید شده در بعد از ظهر به طور کلی ضخیم است. مرغ هایی که در ساعات دیگر روز و به ویژه صبحگاه تخم می گذارند، معمولا پوسته نازکی دارند.

افزایش سن مرغ نیز می تواند از دیگر دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ باشد. مرغ مسن، تخم بزرگ تر ولی با پوسته ی نازک تر را تولید می­کند. از دیگر مشکلاتی که می تواند موجب نازک بودن پوسته تخم مرغ شود، اختلالات تیروئیدی در مرغ ها است. اختلال عملکرد تیروئید در جوجه ها به طور جدی بر جذب و استفاده از کلسیم تاثیر می گذارد. در نتیجه تخم مرغ هایی با پوسته نازک یا تخم مرغ هایی با پوسته نرم تولید می­کند. پوست اندازی، ترسیدن، زخم و یا مصدومیت و بیماری هایی نظیر شیستوزومیازیس از جمله عوامل فیزیولوژیک دیگری هستند که هر کدام به نحوی می توانند از عوامل نازک بودن پوسته تخم مرغ باشند.

همانطور که ذکر شد عوامل مربوط به مدیریت مرغداری نیز می توانند باعث ایجاد تخم مرغ هایی با پوسته نازک شوند. تهویه ضعیف از جمله مهمترین دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ است. مرغداری با تهویه ضعیف، باعث غلظت بیش از حد آمونیاک، مسمومیت تنفسی با آمونیاک و از دست دادن دی اکسید کربن بیشتر در بدن می گردد. همه این عوامل موجب ناکافی بودن یون های کربنات کلسیم و کاهش جذب آن و در نتیجه نازک شدن پوسته تخم مرغ می شوند.

دمای مرغداری نیز از عوامل موثر در نازک شدن پوسته تخم مرغ است. دمای بالا و یا پایین بر کیفیت پوسته تخم مرغ اثر گذار است. زمانی که دما بیشتر از 32 درجه سانتیگراد است، دفع گرما برای مرغ دشوار شده، اشتها کم می شود و مصرف خوراک نیز کاهش می یابد. در نتیجه تخم مرغ با پوسته نازک یا نرم تولید می شود. وقتی دما زیر 12 درجه سانتیگراد باشد، مصرف خوراک مرغ کاهش می یابد و این از دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ می شود.

نرم شدن پوسته تخم مرغ رطوبت و همچنین آب موجود در خوراک مرغ ها نیز از دیگر دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ هستند. عوامل تغذیه ایی در تولید پوسته ی تخم مرغ نقش اصلی را دارند. کلسیم از اصلی ترین عناصر موثر در ساختار و شکل گیری تخم مرغ است. هر عاملی که باعث کمبود کلسیم در بدن مرغ و اختلال در جذب آن شود، می تواند از دلایل نازک بودن پوسته تخم مرغ باشد.

نبود ویتامین D که هم در ساختار استخوان و هم در ساختار پوسته تخم مرغ نقش استحکامی دارد نیز می تواند منجر به تولید تخم مرغ های با پوسته ی نازک شود. کمبود فسفر نیز نقش زیادی در این زمینه دارد و  از فاکتور های موثر در نازک شدن پوسته تخم مرغ به شمار می رود. 

سخن آخر

علاوه بردلایل عنوان شده عوامل دیگری نیز در نازک بودن پوسته تخم مرغ میتواندتاثیرگذارباشد که دراین مقاله سعی براین داشتیم تا مهم ترین عوامل را بررسی کنیم وامیدواریم که این مقاله توانسته باشد تاحدود زیادی به سوالات شما پاسخ داده باشد.علاوه براین میتوانید تمام سوالات خود را با مشاوران ما درمرکز بانک طیور مطرح کرده تا بتوانیم راهنمایی های لازم دراین زمینه را به شما عزیزان انجام دهیم.

اولین دیدگاه را بنویسید

4 + 9 =