درمان عفونت گلوی مرغ، یکی از مواردی است که بسیاری از مرغداران با آن مواجهه می شوند. همه جانوران و گیاهان هر روزه در معرض عوامل بیماریزای مختلفی هستند. مرغ ها نیز به عنوان طیور ارزشمند برای انسان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. از ابتدای پرورش مرغ توسط انسان، کنترل بیماری های این موجودات امری پر اهمیت بوده است. مرغداران برای افزایش بازده پرورش مرغ، نیازمند پیشگیری و درمان بیماری های طیور خواهند بود. عفونت گلوی پرندگان یکی از شایع ترین عوامل بیماریزا در طیور و به ویژه مرغ ها است. درمان عفونت گلو در مرغ ها یکی از مسائل مورد توجه در میان پرورش دهنده گان مرغ است.
مرغی که به عفونت گلو مبتلاست
درمان عفونت گلوی مرغ
از آنجایی که بیماری ها عفونی در پرندگان به شدت واگیر دار و شایع است درمان عفونت گلوی مرغ یکی از بزرگ ترین دغدغه های مرغداران می باشد. عوامل متعددی ایجاد کننده بیماری عفونت گلوی مرغ هستند. از جمله مهم ترین آن ها می توان به آنفولانزای مرغی، برونشیت عفونی، مایکوپلاسما، نیوکاسل کلی باسیلوز و لارنگوتراکئیت عفونی اشاره کرد. هر کدام از این عوامل بیماریزا می توانند به تنهایی باعث تلفات عظیمی در مرغداری ها شوند. هر کدام از عوامل ایجاد کننده بیماری عفونت گلوی مرغ ماهیتی جداگانه دارند.
هرکدام مسیر بیماریزایی و درمان مخصوص به خود را نیز خواهند داشت. به عنوان مثال عامل ایجاد کننده آنفولانزای مرغی، ویروس آنفلوآنزا است که جز ویروس های RNA دار است. این عامل در خانواده ویروسی ارتومیکسوویریده طبقه بندی می شود. این ویروس ها با خصوصیت منحصر به فردی که در ژنوم خود دارند هرساله گونه جدیدی را به وجود آورده و باعث مرگ و میر شدیدی در میان مرغداری ها می شوند.
دیگر عامل ویروسی که با ایجاد برونشیت عفونی باعث عفونت گلوی مرغ می شود، ویروس RNA دار از خانواده کروناویریده است. به طور کلی درمان موثری برای بیماری های ویروسی در پرندگان وجود ندارد. به عبارتی دیگر درمان عفونت گلوی مرغ اگر عامل ویروسی داشته باشد امکان پذیر نخواهد بود. و در واقع همه توان پرورش دهندهگان مرغ باید در زمینه پیشگیری از شیوع این بیماری باشد. با این وجود همانند عفونت های ویروسی در انسان ها، ویروس با ضعیف کردن اندام هدف و سیستم ایمنی، زمینه ایجاد عفونت ثانویه باکتریایی را فراهم میکند. یرای جلوگیری از عفونت ثانویه باکتریایی و درمان عفونت گلوی مرغ از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف استفاده می کنند.
گالید هرپس ویروس 1 از دیگر عوامل ایجاد کننده عفونت گلوی مرغ به واسطه ایجاد عفونت لارنگوتراکئیت است. مشابه سایر عفونت های ویروسی این بیماری نیز درمان چندان موثر و جامعی نداشته و بیشتر تلاش ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری خواهد بود. با این وجود افزایش میزان رطوبت سالن و افزودن تایلوزین فسفات و ویتامین A در غذا می تواند باعث کاهش علائم بیماری و درمان عفونت گلوی مرغ با عامل ویروسی شود.
بیماری تنفسی در مرغ ها
عوامل باکتریایی ایجاد کننده عفونت در گلوی مرغ
درمان عفونت گلوی مرغ اگر عامل آن نیوکاسل کلی باسیلوز باشد، تا حدودی به شکل موثر تری انجام می شود. عامل ایجاد این بیماری که قدرت شیوع بسیار بالای نیز دارد باکتری است. از همین رو درمان آن به وسیله آنتی بیوتیک ها و رژیم غذایی امکان پذیر است. این بیماری باعث عفونت و التهاب در گلو و مجاری تنفسی مرغ شده و مرغ بیمار گوشه گیر شده و اسهال شدید سبز رنگی خواهد داشت. از این رو یکی از روش های موثر در درمان این نوع عفونت، با رساندن آب و مواد معدنی زیاد به مرغ و در کنار آن، تجویز آنتی بیوتیک هایی نظیر آموکسی کلاو و داکسی سایکلین می تواند موثر واقع شود.
درمان عفونت گلوی مرغ که عامل آن مایکوپلاسما است، با استفاده از آنتی بیوتیک ها انجام می شود. کلراتتراساسکلین، انروفلوکساسین، دانوفلوکساسین، اسپیرومایسین و تیامولین و همچنین دیگر آنتی بیوتیک های این خانواده می توانند به شکل موثری باعث کاهش علائم بیماری شوند. لازم به ذکر است که این بیماری توانایی انتقال از طریق تخم مرغ را نیز خواهد داشت. برای جلوگیری از انتقال ویروس به تخم مرغ ها، از جنتمایسین و تایلوزین برای مرغ ها استفاده می شود که در نهایت باعث از بین رفتن باکتری در تخم مرغ ها خواهد شد.