دلایل فلج شدن مرغ و خروس از جمله مواردی است که پرورش دهندگان طیور باید از آنها آگاه باشند. چرا که پرورش دام و طیور توسط انسان برای بهره وری، نیاز به مراقبت و بهینه سازی شرایط پرورش، جهت جلوگیری از ضرر و زیان دارد. مرغ ها و خروس ها به عنوان یکی از قدیمی ترین موجوداتی که توسط انسان پرورش یافته نیز از ابتدا مورد اهمیت بوده چرا که منبع اصلی تامین گوشت و تخم مرغ می باشند. مرغ و خروس ها زمانی که به صورت گروهی و در مرغداری های بزرگ نگه داری میشوند به شدت حساس بوده و همواره در معرض بیماری های بسیاری قرار دارند. یکی از مهمترین مشکلاتی که مرغ ها خروس ها با آن مواجه می شوند، بیماری فلج شدن مرغ ها و خروس ها است. در این مقاله به دلایل فلج شدن مرغ ها و خروس ها خواهیم پرداخت.
فلج شدن مرغ و خروس
چه چیزی باعث فلج شدن مرغ و خروس می شود؟
دلایل فلج شدن مرغ و خروس می تواند متعدد باشد و عوامل مختلفی ایجاد کننده این بیماری در مرغ ها و خروس ها هستند. به طور کلی دلایل فلج شدن مرغ ها و خروس ها را می توان به دلایل محیطی، ژنتیکی، تغذیه ایی و بیماری های ایجاد کننده فلج در ماکیان دسته بندی کرد. در این بین اصلی ترین عامل که باعث این بیماری می شود، عوامل باکتریایی و ویروسی هستند. و باید آنها را مورد بحث و بررسی قرار داد. بیماری هایی نظیر مارک، نیوکاسل، مایکوپلاسما و برفک از مهم ترین دلایل فلج شدن مرغ و خروس به شمار می رود.
عامل بیماری مارک در پرندگان از جمله ماکیان، ویروسی از خانواده ی هرپس ویروس ها است. این ویروس با رشد تکثیر در اعصاب محیطی مرغ و خروس ها می تواند از دلایل فلج شدن مرغ ها و خروس ها باشد. بیماری نیوکاسل نیز مشابه مورد قبلی عامل ویروسی دارد. ویروس Newcastle disease virus و یا به اختصار NDV عامل ایجاد این بیماری است. هر دو ویروس ذکر شده در نهایت می توانند باعث فلج شدن مرغ و خروس ها شوند. بیماری دیگری که از اصلی ترین دلایل فلج شدن مرغ ها و خروس ها است مایکوپلاسما است. این بیماری با تولید سم باعث آب آوردن مفاصل در جوجه ها شده و در نهایت منجر به فلج شدن آن ها می شود. بیماری برفک از دیگر دلایل فلج شدن مرغ ها و خروس ها است. این بیماری عامل قارچی دارد و با سیستمیک شدن این قارچ و اثر بر اعصاب حرکتی موجب فلج شدن جوجه ها خواهد شد.
سایر دلایل فلج شدن مرغ و خروس
عوامل ژنتیکی از دیگر دلایل فلج شدن مرغ و خروس بودند که پیش تر به آن اشاره شد. در این مورد برخلاف عوامل بیماریزا که جوجه ها پس از ابتلا به آنها فلج میشوند، جوجه ها به صورت مادرزادی و ژنتیکی فلج خواهند بود. جوجه هایی که از پدر و مادر با نسبت فامیلی بسیار نزدیک هستند می توانند با احتمال زیادی به این بیماری دچار شوند.
از عوامل محیطی که از مهم ترین دلایل فلج شدن مرغ و خروس هستند می توان به نگهداری مرغ ها در بستر های شیب دار و محیط نامناسب اشاره کرد. زمانی که جوجه سر از تخم بیرون می آورد اگر در بستر های سفت، شیب دار و صیقلی باشد، به دلیل اینکه استخوان های پا و انگشتان هنوز غضروفی هستند می توانند باعث شکل گیری نامناسب پاهای این پرنده گان شود. یا به اصطلاح موجب پا باز شدن جوجه ها شوند. این عارضه در نهایت باعث فلج شدن مرغ ها یا خروس ها خواهد شد. از دیگر عوامل محیطی که به شدت در ایجاد این بیماری موثر است می توان به تنظیم نبودن دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی اشاره کرد. هر گونه ایراد در دستگاه جوجه کشی در رابطه با دو پارامتر دما و رطوبت می تواند منجر به مشکلات بزرگی نظیر فلج شدن مرغ ها و خروس ها شود. به همین منظور مرغداران باید توجه زیادی به این امر داشته باشند.
فلج شدن جوجه ها
آخرین موردی که از دلایل فلج شدن مرغ و خروس است و هم اندازه سایر موارد ذکر شده حائز اهمیت است، تغذیه جوجه هاست. کمبود ویتامین A و ویتامین E در غذای این پرنده ها می تواند باعث فلج شدگی در مرغ ها و خروس ها شود.