به خاطر داشته باشید که سود و هزینه تولید مرغ تخم گذار و گوشتی با هم تفاوت دارد. علاوه بر این، مزایا و هزینه های ثابت در این دو روش کاملاً متفاوت است. همچنین هزینه ساخت مرغداری از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است.
لازم به ذکر است که در شرایط نامطمئن اقتصادی برآورد حداقل هزینه مورد نیاز برای ساخت یک مرغداری بسیار دشوار است. اما با دانستن پیش نیازهای این صنعت. میزان هزینه مورد نیاز را می توان تا حدودی تخمین زد.
الزامات ساخت مرغداری
برای تخمین هزینه های حداقلی ابتدا باید با الزامات ساخت یک مرغداری اشنا شویم که در ادامه به مهمترین آنها اشاره می کنیم.
صدور جواز
مزرعه مرغداری
محوطه سازی
ساختمان مرغداری (ساختمان فارم و انبار و …)
تجهیزات و ملزومات پرورش طیور
بخش های آب، برق و گاز و تاسیسات
حمل و نقل
تجهیزات اداری
و….
فهرست عناوین
جواز مرغداری
اولین قدم ارائه طرح توجیهی خود به جهاد جهت اخذ مجوز مرغداری می باشد. طرح پیشنهادی باید حاوی کلیه جزئیات مربوط به میزان سرمایه گذاری و میزان تولید باشد که توسط کارشناسان تهیه شده است. برای اخذ مجوز، پیششرطهای دیگری نیز لازم است که مثلاً زمینی با حداقل مساحت 0.5 هکتار.
تقریباً 1 هکتار زمین برای ایجاد یک مزرعه مرغ با قابلیت پرورش 20000 جوجه مورد نیاز است.
می توان گفت 30 درصد سرمایه اولیه باید به خرید زمین طیور اختصاص یابد. مرغداری ها باید در مناطق غیر مسکونی و در حاشیه شهرها و با فاصله استاندارد از سایر واحدهای مرغداری و دامداری ساخته شوند. در سوله های مرغداری نیاز به تفکیک اتاق های نگهداری کود، دارو، اتاق کنترل و اتاق کارکنان، نگهبانی و … دارد.
تهویه سالن مرغداری
برای تهویه بهتر سالن مرغداری معمولاً ساختمان با سقف شیبدار و دهانه های 20 متری برای تهویه بهتر طراحی می شود.
در زمان ایجاد مرغداری می توان گفت که بیشتر هزینه ها صرف خرید تجهیزات و ماشین آلات مرغداری می شود. بدون استفاده از تجهیزات مرغداری، موفقیت در این زمینه تقریبا غیرممکن است و داشتن تجهیزات مناسب برای تهیه و انتقال بستر، سیستم های گرمایش و سرمایش، سیستم های تهویه، خطوط آبیاری و تغذیه، سیستم های روشنایی، کنترل ضروری است.
از آنجایی که خرید خوراک آماده هزینه بیشتری دارد، برای کاهش هزینه های تولید باید از تجهیزاتی مانند آسیاب، آسانسور و میکسر برای تهیه خوراک مرغ استفاده کرد.
همچنین در دوره های مختلف در مرغداری ها از انواع بخاری استفاده می شود. رایج ترین سیستم های گرمایشی مورد استفاده در مرغداری ها شامل جت هیترها و کوره های هوای گرم است که برای کار با گاز، گازوئیل و دو سوخت طراحی شده اند.
ژنراتور برق برای مرغداری
استفاده از ژنراتور در زمان قطع برق برای تامین برق مرغداری ضروری است. زیرا انسداد کوتاه مدت سیستم های تهویه یا سیستم های گرمایشی یا سرمایشی باعث مرگ سریع جوجه ها می شود.
سیستم های خنک کننده طیور معمولاً همراه با سیستم های تهویه طراحی می شوند که از فن های مرغداری و پدهای سلولزی استفاده می کنند. لازم به ذکر است که مرغداری ها در تابستان از دستگاه های تهویه و سیستم پد خنک کننده و در زمستان از پنجره تهویه یا پنجره ورودی استفاده می کنند.
سرمایه در گردش مورد نیاز برای احداث مرغداری
پس از ساخت مرغداری و تجهیز آن، باید سرمایه مشخصی را برای هزینه های جاری کنار گذاشت. در طول هر دوره تولید، فضای داخلی باید به طور کامل ضد عفونی شده و تجهیزات سرویس شوند. همچنین باید برای خرید جوجه های یک روزه هزینه ای درنظر گرفته شود.
برخی از مرغداران با استفاده از دستگاه های جوجه کشی و تخم های بارور شده جوجه های یک روزه را به صورت انبوه تولید می کنند، اما این امر مستلزم خرید تخم های بارور شده و برخی از انکوباتورهای صنعتی بزرگ نیز می باشد.
در هر دوره مقدار زیادی برای خوراک مرغ خرج می شود. همچنین باید هزینه دارو و واکسن در هزینه تولید لحاظ شود. سایر هزینه های جاری شامل هزینه های تامین سوخت و انرژی، هزینه های نیروی کار، هزینه های حمل و نقل و غیره می باشد.
استهلاک پرورش مرغ
همچنین باید میزان استهلاک مشخص شود. استهلاک به این معناست که در پایان دوره پرورش (که معمولاً یک سال است) ارزش چیزهایی که خریداری شده چقدر کاهش یافته. برای این منظور باید استهلاک مرغ را در محاسبات لحاظ شود.
در ایران پس از صنعت نفت، بخش طیور بیشترین سرمایه را دارد و حتی در برخی موارد ظرفیت تولید گوشت و تخم مرغ بیش از نیاز بازار است. با این حال،همچنان سرمایه گذاران و کارآفرینان جدید وارد این صنعت می شوند.
در صورت رعایت اصول مهم این صنعت سود زیادی نصیب فعالان این عرصه خواهد کرد. با این حال، خطر از دست دادن سرمایه در این راه نیز وجود دارد. با توجه به اینکه مرغداران با حیوان زنده سر و کار دارند و باید تا پایان دوره از ابتلا به بیماری های شایع و کشنده (که تعدادشان زیاد است) پیشگیری کرد.
بر اساس تحقیقات انجام شده، برای ساخت یک کارخانه مرغداری با قابلیت تولید 20 هزار قطعه گوشت، از 2.5 تا 3 میلیارد تومان سرمایه نیاز است. زمان تولید حدود 50 تا 60 روز با احتساب زمان استریلیزاسیون و آماده سازی سالن می باشد. در مزارع مرغداری سنتی، جایی که جوجهها به صورت دستهای پرورش مییابند، میتوان پنج تولید در سال انجام داد. اما در مزارع مرغ با استفاده از سیستم های پرورش در قفس، جوجه های گوشتی را می توان تا هفت دوره تولید کرد.
سطح سود در مرغداری غیرقابل پیش بینی است و به قیمت بازار و تقاضای مصرف کننده بستگی دارد.