با نزدیک شدن به بهار، ضدعفونی کردن محیط مرغداری یکی از کارهایی است که پرورش دهندگان مرغ باید انجام دهند. این کار مخصوصا زمانی واجب است که قرار است جوجه های جدید به محیط مرغداری آورده شوند. برای جلوگیری از بیماری مارک، مایکوپلاسما، ویروس های تنفسی، E.coli، کنه ها و سایر مشکلات سلامتی طیور، ضدعفونی کردن مرغداری ها بسیار مهم است.
حتی مهمتر از آن کنترل سالمونلا انتریتیدیس (SE) به ویژه در مرغ های تخمگذار می باشد. به منظور کاهش SE و سایر خطرات بهداشتی، شستشو و ضدعفونی مرغداری پس از اتمام پرورش هر گله یا حداقل یک بار در سال توصیه می شود. تمیز کردن و ضدعفونی کردن مناسب کار سختی است و نیاز به چندین مرحله دارد. ما در این مقاله به مراحل و روش های ضدعفونی کردن مرغداری می پردازیم.

ضدعفونی کردن محیط مرغداری
خشکشویی، اولین مرحله ضد عفونی کردن محیط مرغداری
گرد و غبار و سایر کثیفی های سطحی را از روی سقف ها، وسایل روشنایی، دیوارها، قفس ها، پنکه ها، ورودی های هوا و غیره باید تمیز شود. کود،گرد، غبار و کثیفی انباشته شده از روی تخته ها و قفسه ها نیز باید کاملا از بین برود. کف را جارو کنید که تا حد امکان مواد خشک و زباله ها از بین بروند.
تمیز کردن مرطوب
قبل از استفاده از آب برای تمیز کردن، برق ساختمان را قطع کنید. تمیز کردن مرطوب در سه مرحله خیساندن، شستشو و آبکشی انجام می شود. آب گرم در شستشوی مواد آلی بهتر از آب سرد عمل می کند. در این مرحله می توان از یک شوینده خنثی ارزان قیمت استفاده کرد. نواحی بسیار کثیف ( محل های خوابیدن، کف و غیره) را کاملا خیس کنید. برای خیس کردن کامل تمام سطوح از یک سمپاش کم فشار استفاده کنید. محیط را خیس کنید تا آلودگی و کود انباشته شده نرم شود و به راحتی از بین برود.
شستن
در این مرحله از ضد عفونی کردن محیط مرغداری، تمام سطوح ساختمان، به خصوص طاقچه ها و پنجره ها، خرپاهای سقف، دیوارها و هر سطحی که ممکن است کثیفی و گرد و غبار در آن جمع شود را بشویید. محلول شستشو در این مرحله می تواند یک شوینده خنثی (PH بین 6 تا 8) یا یک شوینده قلیایی (PH بالای 8) باشد. مواد قلیایی از نظر قدرت متفاوت هستند. مواد قلیایی ملایم شامل جوش شیرین (بی کربنات سدیم) و قلیایی های متوسط شامل بوراکس، آمونیاک و تری سدیم فسفات است.
قلیایی های قوی عبارتند از سود سوز آور (کربنات سدیم). با توجه به میزان کثیفی میزان مواد قلیایی مناسب را در آب داغ مخلوط کنید و با استفاده از یک سمپاش فشار بالا، تمامی سطوح را به این مواد آغشته کنید. برای از بین بردن زنگ در سطوح فلزی می توان از شوینده های اسیدی استفاده کرد. پس از این مرحله به وسیله آب، تمام سطوح را برای از بین بردن مواد مضر آبکشی کنید.
مرحله خشک کردن و تعمیرات
در این مرحله از ضد عفونی کردن محیط مرغداری اگر بلافاصله پس از شستشو امکان ضدعفونی وجود نداشت، ساختمان را کاملاً با هوا خشک کنید. تمام پنجره ها و منافذ تهویه را باز کنید. در صورت وجود از تهویه یا پنکه استفاده کنید. قبل از مرحله نهایی ضدعفونی، هر گونه تعمیراتی که در ساختمان مورد نیاز است انجام دهید. هرگونه سوراخ برای ورود شکارچی و جوندگان را به داخل ساختمان مسدود کنید.

آخرین مرحله ضدعفونی کردن محیط مرغداری
ضد عفونی آخرین و مهمترین مرحله ضد عفونی کردن محیط مرغداری به شمار می رود. ضدعفونیکنندهها باید تنها پس از تمیز کردن کامل ساختمان و تجهیزات، و بلافاصله پس از شستشو انجام شوند. ضدعفونی کننده ها را می توان با اسپری، آئروسل یا بخور استفاده کرد. انواع ضدعفونیکنندههایی که عموماً برای ضد عفونی کردن محیط مرغداری مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از ترکیبات فنلی، ید یا یدوفورها به عنوان مثال بتادین، ترکیبات کلر به عنوان مثال، کلروکس، سفید کننده عمومی، ترکیب آمونیوم چهارتایی و ترکیبات اکسید کننده.
تمامی این مواد را مطابق دستورالعمل های سازنده برای مخلوط کردن و رقیق کردن انجام دهید. سپس مواد ضد عفونی با غلظت مناسب را با استفاده از یک سمپاش باغبانی، برای ضد عفونی کردن تمامی سطح مرغداری از در و دیوار گرفته تا تهویه و محل و ورود و خروج استفاده کنید. دیوار خارجی و باغچه های اطراف مرغداری را نیز می توانید سمپاشی کنید تا از ورود میکروب و عوامل بیماری زا به محیط مرغداری جلوگیری شود.