پرورش مرغ تخمگذار صنعتی بسیار سودآور تر از روش خانگی است زیرا با صرف هزینه هایی مشابه با روش خانگی (کمی بیشتر) بهره وری بیشتری خواهید داشت. هم در روش صنعتی و هم در روش خانگی برای پرورش مرغ تخمگذار نیاز است تا تجهیزاتی مانند : آبخوری، دانخوری، وسایل سرمایش و گرمایش، خوراک و… تهیه شود. در روش صنعتی دور ریز خوراک طیور کمتر بوده و در مقابل تخم گذاری به دلیل کثرت مرغ ها بیشتر است.
جهت پرورش مرغ تخمگذار صنعتی رعایت نکاتی برای بالا بردن راندمان کار ضروری است. تهیه فضای مناسب برای پرورش مرغ های تخمگذار مهمترین اصل در پرورش مرغ است. زمانی که بستر مناسبی برای طیور مهیا باشد که نور، حرارت و رطوبت قابل قبول و استانداری داشته باشد بهره وری نیز بالا می رود. بطور کلی دمای مورد نیاز برای پرورش مرغ، 25 درجه است، همچنین بستر پرورش مرغ ها باید عاری از هرگونه عوامل سمی و قارچ باشد.
روش پرورش مرغ تخمگذار صنعتی
پرورش مرغ تخمگذار صنعتی یکی از روش های پرسودی است که در حال حاضر از دو نوع پرورش تبعیت می کند. روش اول بدین صورت است : جوجه یک روزه که حدودا 40 گرم وزن دارد را پرورش داده و با مصرف 66 کیلوگرم خوراک طیور به مرغی با وزن 1300 گرمی تبدیل کرد. روش دوم نیز بدین صورت است که مرغ تخمگذار 80 هفته ای را به صورت مرغ گوشتی به بازار عرضه شود.
پرورش مرغ تخمگذار صنعتی
جهت پرورش مرغ تخمگذار صنعتی دو نوع سالن وجود دارد : 1-سالن سرپوشیده 2- سالن سر باز
در حال حاضر استفاده از سالن های سرپوشیده بر سالن های سر باز ارجحیت دارد زیرا کنترل و مدیریت آن آسان تر است. بطور کلی برای پرورش مرغ تخمگذار دو نوع روش وجود دارد : 1-روش بستر 2- روش قفس
روش قفس امروزه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد زیرا علاوه بر صرفه اقتصادی مزیت های بهداشتی زیادی نیز دارد. بدین ترتیب راندمان کار و تولید بالا رفته و مرگ و میر به حداقل ممکن می رسد. این روش جایگزین خوبی برای روش بستر بوده است و از آن برای پرورش مرغ های گوشتی و حتی مرغ مادر نیز می توان استفاده کرد.
مرغ تخمگذار صنعتی در قفس هایی از جنس گالوانیزه که به راحتی قابل تمیز کردن هستند قرار می گیرد. در این روش جمع آوری تخم مرغ ها آسان بوده و سبب رعایت استاندارد های پرورش نیز می شود. مهمترین مزیت پرورش در قفس مجهز بودن به آبخوری اتوماتیک است. زمانی که مرغ تشنه است با نوک زدن به سوپاپ آبخوری می تواند رفع تشنگی کند. زمانی که نوک را از روی سوپاپ بردارد جریان آب خودکار قطع می شود.
پرورش مرغ تخمگذار صنعتی چقدر طول می کشد ؟
بطور کلی پرورش مرغ تخمگذار صنعتی 5 ماه زمان لازم دارد. به جوجه های یک روزه تا زمانی که سه ماهه شوند (پولت) می گویند. درست زمانی که جوجه ها 90 الی 100 روزه شدند به سالن هایی که مجهز به قفس است منتقل می کنند. همانطور که گفته شد بهترین روش نگهداری و پرورش مرغ تخمگذار، روش قفس است. طول دوره ی تخم گذاری مرغ 12 ماه بوده و زمانی که مرغ اولین تولیدش را به ثمر می رساند 6 الی 8 هفته بعد اوج تولید فرا می رسد. معمولا اوج تولید 90% بوده و در نهایت با گذشت 12 ماه تولید به حد نرمال یعنی 65% می رسد.
مرغ تخمگذار صنعتی
چه عواملی بر تولید تخم مرغ صنعتی موثر هستند ؟
پرورش مرغ تخمگذار صنعتی و تولید تخم مرغ به سه عامل مهم بستگی دارد :
- سن مرغ
- تغذیه مناسب
- جلوگیری از بیماری ها
مرغ ها 2 الی 3 سال بیشترین تولید تخم مرغ را دارند و بعد از آن با افت تخم مواجه می شوند.
استفاده از جیره ی غذایی به تنهایی نمی تواند نیاز های تولید تخم مرغ را مهیا کند. بدین ترتیب استفاده از مکمل ها نیز توصیه می شود.
استفاده از قفس کمک بزرگی به عدم بیماری در بین مرغ ها می شود.
جمع بندی
پرورش مرغ تخمگذار صنعتی به روش قفس در حال حاضر بسیار پرطرفدار است. در این روش هزینه ها کم شده و ریسک ابتلا به بیماری در بین مرغ ها نیز کاهش می یابد. بطور کلی 5 ماه زمان لازم است تا پرورش مرغ ها کامل شود.