کرچ شدن مرغ بومی تخمگذار حالتی است که در آن مرغ بومی تخمگذار علاقه زیادی به خوابیدن روی تخم مرغ دارد. در بسیاری از نژادهای مرغ بومی تخمگذار، این وضعیت ممکن است رخ دهد.
کرچ شدن سیستمی است که در ذات مرغ بومی وجود دارد تا پرورش جوجه ها به طور طبیعی ادامه پیدا کند و نسل آنها به پایان نرسد. درست است که امروزه با اختراع دستگاه جوجه کشی دیگر از روش قدیمی برای پرورش جوجه ها استفاده نمی شود و جوجه کشی عمدتاً در مقیاس وسیع با استفاده از دستگاه جوجه کشی انجام می شود.
البته امروزه در برخی از روستاهایی که مرغ و خروس بومی در حیاط پرورش می دهند، از مرغ کرچ برای تولید جوجه استفاده می شود.
در نظر داشته باشید که مرغهای تخمگذار بومی معمولاً درهر بار کرچ شدن وقفه ای نسبتاً طولانی تخمگذاری میکنند. بنابراین، پرورش دهندگان باید بتوانند ازکرچ شدن مرغ های بومی تخمگذار جلوگیری کنند. زیرا کرچ شدن مرغ بومی تخمگذار باعث میشود که سود دهی پرورش مرغ بومی تخمگذار کمترشود.
این موضوع باعث شده است که پرورش دهندگان به دنبال راه هایی برای جلوگیری یا از بین بردن وضعیت کرچ شدن مرغ بومی تخمگذار باشند.
نشانه های کرچ شدن مرغ بومی تخمگذار
یکی از نشانه های کرچ شدن مرغ بومی تخمگذار این است که نسبت به سایر مرغ ها سر و صدای زیادی ایجاد می کند. به طور کلی مرغ دارای کرچ نسبت به سایرمرغ ها روحیه حساس تری داشته و ممکن است واکنش های متفاوتی به حضور انسان در محل ازخود نشان دهد. مرغ کرچ طراوت و هیجان مرغ های دیگر را نداشته و در هنگام خوردن دان ضعیف تر از مرغ های دیگر می شود. مرغ کرچ معمولا در مکان های تاریک می خوابند و با دیدن تخم ها بلافاصله روی آنها می خوابد.
عوامل موثر در کرچ شدن مرغ های تخمگذار بومی
اولین عامل در کرچ شدن مرغ های تخمگذار بومی نژاد آنهاست. برخی از نژادها هرگز دچار کرچ نمی شوند. برخی دیگر به ندرت کرچ میشوند و برخی دیگر ممکن است چندین بار در سال دچار کرچ شوند. به عنوان یک قاعده، نژادهای سبک بسیار کمتر نسبت به نژادهای سنگین کرچ میشوند. به این ترتیب، نژادهایی مانند لگهورن برای تخمگذاری مناسبتر می باشند. زیرا این نژادها می توانند به طور مداوم بدون هیچ وقفه ای تخم بگذارند. بنابراین انتخاب نژاد مرغ تخمگذار بومی یکی از مواردی است که نیاز به تخصص بسیار بالایی داشته و بدون دانش فنی کافی نمی توان نژاد مناسب را انتخاب کرد.
آب و هوا از دیگر مواردی است که می تواند در کرچ شدن مرغ های بومی تخمگذار اختلال ایجاد کند. تاریک بودن منطقه تخم گذاری و جمع نکردن سریع تخم ها می تواند از عوامل بسیار دیگری باشد که باعث کرچ شدن مرغ تخمگذاربومی می شود.
روش های مناسب برای رفع کرچی مرغ بومی تخمگذار
روش های مختلفی برای خلاص شدن از کرچ شدن در مرغ های بومی تخمگذار وجود دارد. ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که با اتخاذ روش های مدیریتی خاص می توان به راحتی از کرچ شدن در مرغ های تخمگذار بومی جلوگیری کرد. روش اول مدیریتی به انتخاب نژاد مرغ های تخمگذار بومی اشاره دارد که با انتخاب نژادهایی مانند لگهورن دورگه رنگی می توان مرغ های بومی را بدون هیچ گونه کرچ شدن پرورش داد.
یکی دیگر از روش های مدیریتی که از کرچ شدن مرغ تخمگذاربومی جلوگیری می کند، جمع آوری سریع تخم مرغ ها است تا مرغ ها فرصتی برای خوابیدن روی آنها نداشته باشند.
یکی دیگر از روش های مدیریتی برای پیشگیری از کرچ شدن در مرغ های تخمگذار بومی، روشن کردن لانه های تخمگذاری وهمچنین جابجایی مرغ های تخمگذاربومی می باشدکه کمک شایانی به جلوگیری از کرچ شدن مرغ تخمگذار بومی میکند.
استفاده از داروهای کلومیفن سیترات، آسپرین و تاموکسیفن و… نیز می تواند باعث رفع کرچی مرغ تخمگذاربومی شود. اگر می خواهید مرغ تخمگذاربومی را با دارو یا سیستم مراقبتی درمان کنید، باید آن را از گله جدا کنید و مانند مرغ های دیگر به خوبی به آن را تغذیه کنید. بهتر است مرغ های تخمگذار بومی خنک تر و روشنایی آن بیشتر از سایرمرغ ها باشد. به این ترتیب دوره کرچی با سرعت بیشتری رفع خواهدشد. امیدواریم این مقاله توانسته باشد به سوالات شما درمورد کرچ شدن مرغ تخمگذار بومی پاسخ داده باشد .